joomlarulit.com
Potrošačka korpa za februar: U Federaciji za hranu trebalo izdvojiti 708 KM

 alt

 Potrošačka korpa za četveročlanu obitelj u februaru u Federaciji BiH koštala je 1.750 KM u FBiH, od čega je 708 maraka bilo potrebno izdvojiti za hranu. U istom periodu potrošačka korpa u RS koštala je 1.713 KM, od čega je 639 maraka trebalo potrošiti na hranu. U Udruženju za zaštitu potrošača KS navode da je prehrambena korpa, koju čine 42 artikla, za oko 12 posto skuplja nego februar, a za čak 20 procenata u odnosu na decembar prošle godine.

Povećanje cijena brašna i kruha najviše je utjecalo na poskupljenje korpe. Osim toga, početkom godine drastično je poskupio šećer, a u nešto manjem procentu i ulje. Primjetno je da su građani štedjeli koliko su mogli na hrani - kazao je Mesud Lakota, sekretar Udruženja.   


S druge strane, u RS-u ističu da je potrošačka korpa u odnosu na januar pojeftinila za oko 14 KM. Prema ocjeni potrošačkih udruženja i trgovaca, u ovom entitetu razlog su niže cijene voća i povrća.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović objašnjava da je cijena povrća u januaru bila skuplja za oko 34 posto u odnosu na kraj prošle godine te voća za oko 12 posto.

- Te cijene počele su padati u veljači te je, prema našoj analizi, za prehranu u februaru bilo potrebno oko 639 KM, što je za 14 KM manje nego u januaru. U svakom slučaju, generalna ocjena je da su troškovi života u stalnom porastu - objasnio je Petrović.

Poskupljenja (decembar '10. - februar '11.)

Kruh       20-30%
Brašno    10-20%
Šećer     30-60%
Ulje        10-15%
Maslac      7-10%

 

ceker.ba / Dnevni Avaz

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 3079 puta
Top