Jedan od brojnih razloga zbog kojih su pahuljice popularne jeste to što se reklamiraju kao idealan izbor za doručak jer sadrže malo masti, a uz to u kombinaciji s mlijekom brzo zasite. No, to ih ne čini dobrim izborom za doručak. Manjak masti se kompenzira dodatnim šećerom koji je prisutan u svim varijantama. Pahuljice se također ne mogu smatrati dostojnim obrokom, a pogotovo ne idealnim za one koji vode računa o tjelesnoj težini. Osim toga, postoji mogućnost prejedanja, tako da to onda nije lagan doručak.
Prečesto jedenje pahuljica predstavlja rizik od dijabetesa jer su napravljene od kukuruza, fruktoze i kukuruznog sirupa koji sadrže visok glikemijski indeks, a koji povećava inzulin u tijelu, zbog čega je osoba sklonija debljanju. Pored toga, ljudi vole dodavati šećer i med na pahuljice, tako da je rizik dvostruko veći. Ljudi u tom slučaju unose mnogo više šećera nego što zapravo žele, posebo ujutro kada je doručak prvi dnevni obrok.
Ljudi imaju različite poglede na doručak, posebno kad su u fazi kada žele izgubiti višak kilograma. Dok god unosite idealnu količinu kalorija, nije važno da li preskačete doručak te da li imate lagan ili obilniji obrok, jer sve ovisi o metabolizmu. No, u svakom slučaju pahuljice nikad ne mogu biti idealan obrok niti su dobra opcija za one koji žele izgubiti višak kilograma, tvrde eksperti.
IZVOR: klix.ba / ceker.ba