joomlarulit.com
Pripremite se za održavanje sistema grijanja i vodovodnih cijevi tokom zimskih dana

Zima je na pragu, a uz nju dolazi i briga vezana za smrznute cijevi i druga potencijalna oštećenja u domu. Međutim, možete ublažiti rizike od oštećenja i izbjeći skupe popravke tako što ćete najbolje pripremiti svoj dom za niske temperature.

Kako dolaze hladniji dani, važno je pripremiti se za sve zadatke održavanja domaćinstva, uključujući i provjeru sistema grijanja i vodovodne instalacije, prenosi ABC.

Bez pravilnog pregleda i održavanja, sistemi centralnog grijanja neće moći adekvatno funkcionirati. Ako redovno ne održavate sistem grijanja, to može biti jedan od uzročnika zagađenja zraka, može doći do požara pa čak i trovanja ugljenmonoksidom.

Također, nije rijetka situacija da za vrijeme zimskih perioda dođe do zamrzavanja vodovodnih cijevi. Jednom kada utvrdite da imate smrznutu cijev, pokušajte na nju primijeniti topli zrak koristeći fen za kosu, stavljanjem vrućih peškira preko njih ili jednostavno u blizini cijevi postavite grijalicu.

Ako je cijev nepristupačna, pokušajte zagrijati kompletnu kuću bez primjene direktne toplote na cijev. Nakon što ste uradili sve što je u vašoj moći kako biste odmrznuli cijev, polako uključite vodu provjeravajući da li je došlo do puknuća cijevi.

 

IZVOR: klix.ba / ceker.ba

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 1955 puta
Top