joomlarulit.com
Pijete voćne čajeve? Doznajte zašto biste trebali biti oprezni...

Tim istraživača The King's College-a iz Londona, objavio je rezultate istraživanja i upozorenje kako bismo dugoročno trebali izbjegavati piti voćne čajeve, napitke sa sodom i aromatiziranu vodu između obroka

 

Ispijanje pića koja sadrže kiselinu mogu oštetiti caklinu zuba, pokazalo je istraživanje.

Tim istraživača The King's College-a iz Londona, objavio je rezultate istraživanja i upozorenje kako bismo dugoročno trebali izbjegavati piti voćne čajeve, napitke sa sodom i aromatiziranu vodu između obroka zbog rizika od erozije zuba.

Rizik od oštećenja zuba je još veći kod osoba koje često nešto grickaju, a svakako bi spomenute napitke, ako ih već pijete, trebalo odmah progutati, a ne zadržavati ih u usnoj šupljini.

Isto vrijedi i za voće kada ga jedete. Nemojte ga zadržavati u ustima, savjetuju stručnjaci i napominju kako bi bilo dobro izbjegavati konzumirati bilo koju namirnicu ili napitak koja sadrži kiselinu ako ste poslije ručka, primjerice, za užinu pojeli jabuku. Ako ste, pak, navečer popili čašu vina, onda ujutro nemojte piti voćni čaj. Jako je važno izbalansirati namirnice i napitke koje konzumirate.

Tijekom istraživanja pokazalo se kako osobe koje piju vodu s limunovim sokom ili voćni čaj dvaput na dan, imaju za 11 puta veći rizik od erozije zuba. Ako se spomenuti napici piju uz obrok, taj rizik je upola manji, navodi se u zaključcima.

 

IZVOR: vecernji.ba/ceker.ba

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 938 puta
Označeno
Top