joomlarulit.com
Dugotrajno gledanje televizije može stvoriti krvne ugruške

Istraživanje objavljeno u časopisu "Thrombosis and Thrombolysis" otkriva da rizik stvaranja krvnih ugrušaka značajno raste kod osoba koje više vremena provode pred televizijskim ekranom.


Gledanje televizora, odnosno gledanje serija jednu epizodu za drugom, može biti opasno za vaše zdravlje, pa istraživači sugerišu da je vrijeme da nađete drugi hobi.

Venska tromboembolija, VTE, odnosno krvni ugrušak koji često nastaje u venama nogu, povezan je s dugotrajnim satima provedenima u sjedenju. Progresijom, može putovati i utjecati na cirkulaciju u plućima. Čak može biti i smrtno opasan.

Istraživanje na Univerziteta Minnesota obuhvatilo je veliki broj ljudi kroz period od 24 godine, a riječ je o prvom istraživanju koje povezuje dugotrajno gledanje programa i pojave venske tromboembolije među populacijom na zapadu.

Dr. Yasuhiko Kubota, voditelj studije objašnjava da štetan utjecaj tako dugotrajnog buljenja u ekran ostaje nepromijenjen čak i ako se osoba inače dosta kreće.

"Rezultati sugeriraju da i osobe koje imaju redovnu tjelesnu aktivnost ne bi trebale ignorirati potencijalna oštećenja koja nastaju zbog predugog sjedenja", kaže Kubota.

Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja, povećanje tjelesne aktivnosti i kontroliranje tjelesne težina važni su u prevenciji nastanka krvnih ugrušaka.

Zanimljivo je, također, da je istraživanje pokazalo da je tromboza češća u zapadnim zemljama nego u azijskom svijetu.

 

IZVOR: klix.ba/ceker.ba

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 1002 puta
Top